onsdag 25 september 2013

Skam den som ger sig

Vi försökte äta musslor förra helgen. Men b-e-s-v-i-k-e-l-s-e-n när det visade sig att alla musslor i hela östra Göteborg var slut (okej kanske en överdrift, men vi var faktiskt på två ställen). Det blev räkor, och det är väl inte så dumt det heller. Jag safe:ade därför i helgen och förbeställde ett nät musslor redan tidigt i veckan. Tack för den möjligheten fiskdisken på Hemköp.

Ta mig tusan - jag älskar musslor! Dessa filtrerande blötdjur vars huvudsakliga föda är plankton. Mums!

En typ av Moules marinières
2 stora portioner

1 kg färska blåmusslor
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
2 chilifrukter
smör
1 dl grovhackad persilja
3 dl vitt vin
2 1/2 dl matlagningsgrädde
1 1/2 dl crème fraiche
salt
svartpeppar
(redning)

Gör så här
Tvätta musslorna under kallt vatten. De musslor som inte stänger sig när du knackar på dem slänger du. Finhacka lök och vitlök, strimla chilisarna. Stek lök och chili i smör, så att löken mjuknar. Tillsätt persilja, vin, grädde, creme fraiche och musslor. Låt sjuda under lock tills musslorna öppnar sig - kanske fem minuter. Släng de musslor som inte öppnat sig. Ta upp musslorna och låt såsen koka in. Red eventuellt av den så att den tjocknar. Vänd till sist ner musslorna i såsen igen. Servera med bröd och bubblor!


Snabbmat at it's finest. Lyxiga, men ändå rätt billigt. Och helt vansinnigt gott! Hettan från chilin var verkligen pricken över i:et i sammanhanget. Det krävdes en middag med mycket smak för att väcka smaklökarna till liv igen. Tidigare på dagen var vi nämligen på whiskyprovning och efter en sådan övning är man rätt avdomnad.

Åh vad jag önskade att jag gillade whisky. Verkligen. Men trots kunnig provningsledare, flera olika doft- och smakprov, test med eller utan vatten så är jag fortfarande jää-hä-häkligt skeptisk. Men övning ger väl färdighet. Det är bara att nöta på.

26 kommentarer:

  1. alltså nej. känner jag till whisky. drömmer fortfarande mardrömmar och whiskyprovningen jag var på i skottland, för SJU år sen. så det där ger jag upp.

    musslor är nog lika samma. fast jag har bara testat en halv gång iofs. du får gärna bjuda mig på musslor så kanske jag vågar testa igen. just sayin'...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja men vi ska kanske ha blötdjurstema på nästa MBT?!

      Radera
  2. Älskar musslor, men gör det inte alls särskilt ofta. Typ aldrig, men har som ambition att göra det iaf. Alltid något. Whisky gillas inte här heller, inte heller öl. Öl tycker jag hade varit trevligt att tycka om. När det är sommar framför allt, på en uteservering. Men men bubbel funkar överallt när som helst.

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så sant som det är sagt: mer bubbel! Oavsett årstid och väder och kläder och dag och....

      Radera
  3. Åh, jag älskar whisky. Ju mer rökig, desto bättre...Musslor däremot, rrrrrys! :=)

    SvaraRadera
  4. Håller helt med dig! Jag älskar musslor!
    Whisky går däremot inte hem. Jag tackar hellre ja till en konjak. Och som de romälskare vi är bjuds det på lagrad rom hos oss som avec om man så önskar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rom blir jag lite sugen på att utforska. Känns som om det kan falla mig i smaken bättre...

      Radera
  5. Musslor är lite läskiga tycker jag, gillar bara de små, hjärtmusslor (heter de så?), fast jag har aldrig lagat själv, ännu. Hoppas du får en fin helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. De är inte så läskiga när man väl lärt känna dem...;)

      Radera
  6. Jag är vansinnigt galen i musslor. Och när jag var i Frankrike, ja då åt jag det nästan varje dag. Varvade lite med vitlökssniglar men annars åt jag det som förrätt hela tiden. Hemma blir det 2-3 ggr och året om man har tur. Här i Småland vimlar det inte av musslor tyvärr.

    SvaraRadera
  7. Jag gillar musslor och försöker äta det när jag är på semester vid medelhavet. Min sambo är inte lika förtjust så får ha dem för mig själv....
    Han gillar whiskey, det gör inte jag....

    SvaraRadera
  8. Menar du att Göteborg inte kunde leverera musslor när du ville ha det?! Det finns alltså små fläckar även på Göteborg :-)

    Du, jag tycker som du om whisky. Det går-bara-inte... För mig räcker det att lukta på det och jag får rysningar i hela kroppen. Tur det finns annat :-)

    Hoppas du har en fin höst!

    Kramar!

    SvaraRadera
  9. Men usch vad segt! Jag har lust att lägag mig på butiksgolvet och skrika som en tvååring när sånt händer, men gött att du kan förbeställa nu. Måste med äta musslor snart - så himla gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja när man väl är bespetsad på något...! Fyfan.

      Radera
  10. Yessss, äntligen musselsäsong igen!!!!

    SvaraRadera
  11. Samma här - Whiskey nej, nej (om inte i en Irish coffee då!), konjak däremot är en annan grej...
    Mums för musslor!
    Trevlig helg!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Konjak, det kanske man skulle försöka ge sig på!

      Radera
  12. Jag gillar inte "vanliga" musslor, men just när dom är vitvinskokta, då älskar jag dom. Det ger en helt annan smak och konsistens när dom är tillagade på det viset!!
    Kram

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails