lördag 18 maj 2013

Val, val, val

Nu har vi väl det bra? Sommaren är här. På besök kanske, men det känns oviktigt just nu. Ljumma kvällar på Linnégatan och se solen gå ner bakom raffinaderiet vid Arendal. Göteborgsromantik.

Mycket som ska hända på en och samma lördag: ESC, hockey och Göteborsvarvet. Vad väljer jag? Eurovision kan vi stryka för min del. Hockeyn - nja. Men varvet - klart en ska kolla. Ja kolla, inte springa, är ni tokiga. Picknick och stora ögonen med sig, sen så bär det av ner mot femkilometersstrecket. Häpp häpp! Lycka till alla som ska springa och förgudsskull - drick mycket vatten!

Oavsett vad ni väljer att göra idag, glöm inte att äta. Välj den här, som är liten av en paradrätt!

Rödbetsrisotto med pistagebakad torsk/halloumi
4 port

1 stor rödbeta (150 gram)
2 scharlottenlökar
1 vitlöksklyfta
olivolja
2 dl risottoris
2 dl torrt vitt vin
8 dl buljong
2 dl västerbottenost
salt och peppar

1 dl grovhackade pistagenötter
2 dl västerbottenost
4 torskfiléer/8 skivor halloumi
salt och peppar

färsk sparris

Gör så här
Skala och grovriv rödbetan. Hacka lök och vitlök fint. Stek löken i olivolja i en traktörpanna, tillsätt rödbetan och riset och fräs ytterligare tills riset har blivit glansigt. Häll på vinet och låt koka in. Koka upp buljongen, späd risotton efter hand. Sänk värmen, rör, rör, rör. Riset ska vara mjukt med ändå med lite tuggmotstånd, det tar ungefär 20 minuter. Rör i osten, smaka av med salt och peppar.

Väljer du att servera med fisk: Sätt ugnen på 175 grader. Smöra en ugnsfast form, vik filéerna så att de blir jämntjocka. Salta och peppra fisken. Blanda ost och hackade nötter och strö över fisken. Sätt in i mitten av ugnen, fisken är klar när det nått 55 grader, det tar cirka en kvart.

Vill du hellre ha halloumi: Skiva osten och stek den på båda sidor. Ta pannan av plattan och strö på ost- och nötbladningen. Låt smälta någon minut.

Koka sparrisen lätt. Servera torsken/osten med en rejäl skopa rosa risotto.


Ikväll ska jag på cocktailparty! Det borde man få gå på oftare om du frågar mig. Man är ombedd att ta med en respektive eller en frukt - svårt val... Jag menar, det finns ju så många frukter att välja mellan?!

19 kommentarer:

  1. Sa du pistagebakad torsk, fy jäklars vad gott det låter!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var precis vad jag sa! :D

      Radera
  2. Nya risottorecept gör oss alltid så glada, tack för glädjen Kim!
    Och tack för världens bästa postpaket, du kan inte ana vilket huvudbry du gav oss innan vi öppnat påsen och såg vad som fanns i! Du är väl en pärla du:)

    Kramar, hoppas partyt blir riktigt trevligt vilken frukt du än tar med!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul att ni blev så glada! Ser fram emot vad ni gör med vitsvartlöken..!

      Radera
  3. Rödbetsrisotto har jag bokmärkt ett recept på för jättelängesedan. Ser väldigt gott ut. Och en bit torsk till det låter fint!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rödbetsrisotto är fasen bäst!

      Radera
  4. Men hallå!?! Skippa Eurovison, är du skogstokig! Nej du, fjäderboa och full schlagermundering var det som gällde. Och någon annan som lagat mat åt mig och som serverade mig bubbel. Fattar du vilken drömkväll!? ;-)

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är du som är galen Malin!
      Men för man och bubbel så hade jag kunnat kollat på esc jag med.

      Radera
  5. Härliga fäger och det lät dessutom supergott!
    Ingen shlager och ingen hockey här heller, bara massor promenad i försommarvärmen, god mat och plantor, plantor, plantor!

    Hälsar försommardillen

    SvaraRadera
  6. Måste erkänna att en bra sak som man får på köper som utlandssvensk är att ingen bryr sig om esc - I like. :)

    Haha, vilken frukt blev det då? ;-)

    KRAM

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jasså, England är inte lika heta på gröten?

      Jag tog med min en flaska cointreau, så: apelsin!
      KRAM

      Radera
  7. Röbetsrisotto är en av mina favoriter och något jag kokat sedan jag började göra risotto på allvar. Brukar dock röra i råriven rödbeta på slutet.

    Hehe, respektive eller frukt, intressant. Håller med Hanna ovan och undrar såklart vilken frukt det blev?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ah, ska testa nästa gång att tillsätta den sist.

      Radera
  8. Såg du mig ; ) hi hi hoppas ni njöt av vädret och folkfesten. Kram en fortfarande sliten Sofia efter lördagens lopp 1:50:51 ruggigt nöjd i hettan ; )

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kollade efter dig, men såg dig inte! Men du är grym!

      Radera
  9. Härligt härligt med en massa val, klart du som lokalpatriot väljer Göteborgsvarvet :-) Fast lite kul var det med Melodifestival. Norges bidrag är en låt jag kommer leva länge med. Lyssna på den om du missat den! Och VM-guld var ju inte heller så tokigt... Har sett så gott som alla Sveriges matcher men så är jag lite skadad av ett tidigare tioårigt förhållande med en hockeyspelare. Blev rätt biten. Av hockey alltså, inte hockeyspelaren :-)

    Men du, du tog väl med dig Sean Banan - två i en :-)

    Hoppas du har det fint och stor kram till dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha ha JAAA självklart skulle jag tagit med mig sean banan! Att jag inte tänkte på det.

      KRAM

      Radera
  10. oj vilka härliga smaker! Rödbetsrisott! Gott!

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails