lördag 10 november 2012

Fridlyst fredag

Fredagskvällar har kommit att bli lite heliga för mig. Då cyklar jag så snabbt jag bara kan via affären hem till lägenheten. Sen så glider jag ner i mina fleecebyxor (sexy and I know it) och brassar käk till mig själv. Det ligger ofta ganska mycket tankeverksamhet bakom fredagsmiddagen. Vad kan jag tänkas vara sugen på? Vad skulle göra sig bra med den där halvflaskan vin som står och väntar på mig?

Åh nej, jag är inte så vansinnigt osocial, jag flyttar gärna min hemmakväll om det dyker upp något festligt/mysigt/trevligt/roligt. Jag menar, det finns ju en lördag också.

Idag blev en en pasta-variant på risotto. Comfort food - you bet. Även om jag inte behöver någon mat som tröstar mig just nu, så tackar jag aldrig nej till krämig omfamnande mat.

Risoniotto med trattisar
2 port

2 dl risoni
2 nävar torkade trattkantareller
1 schalottenlök
1 klyfta vitlök
smör
en skvätt vitt vin
2 msk viltfond
1/2 dl crème fraiche
riven pecorini
hackad persilja
salt
svartpeppar

Gör så här

Lägg svampen i blöt tills den mjuknat. Finhacka lök och vitlök. Dela svampen och stek i smör tillsammans med löken. Koka upp vatten tillsammans med vitt vin och fond, lägg i risonin och låt koka tills den är nästan klar. Vänd ner pastan i svampen, eventuellt med lite kokvatten. Fortsätt röra ner creme fraiche, ost och persilja. Smaka av med salt och peppar. Hugg in!


Vill du göra dig till riktigt ordentligt - och det vill du ju självklart - serverar du risoniotton med portvinskokt steklök (recept comin' up!). Risoniotton kan serveras som egenrätt och som tillbehör, precis som en risotto.

Svårare än så här är det liksom inte att göra mig nöjd. Tack Kim! Varsågod, det var du verkligen värd.

Vad väntar idag då? En liten runda på stan tänker jag mig att jag ska hinna innan jag ska sluta upp med halvåtta-gänger på Manana. Sen blir det kultur, för vi ska på teaaaater. Bäst jag sätter fart om jag ska hinna färga håret med henna, hitta en Gudrun Sjödén-kaftan och pimpla rödtjut. Adjö!

24 kommentarer:

  1. Låter som en mycket god maträtt och en mysig fredag!

    SvaraRadera
  2. Härligt att faktiskt ta sej an det där att kocka och kocka gott till sej själv, undrar hur många som gör det egentligen?

    Hoppas teaaaaterkvällen blir riktigt trevlig och att koftan sitter fiiiint!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man är värd bra mat, alla dagar, oavsett hur många man är kring bordet (eller i soffan, hrm).

      Radera
  3. Låter som en skön fredag före en rolig lördag. Jag går in i fredagskänslan även att jag jobbar oregelbundet. Konstigt det där.
    Kom om tänka på en patient som kom in till oss för ett tag sedan eftersom hon på fredagskvällen festat hårt (3,5 ‰...) och ramlat och slagit sig illa. När vi kör henne till röntgen på lördagen frågar hon vilken dag det är. När jag svara lördag säger hon: "Åh, lördagar som brukar vara så trevliga". Hm, ja kunde varit om inte fredagen varit så festlig ;-)
    Hoppas din lördagkväll blev minst lika fin som din fredag. Kram.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fredagsmyset är rotat djupt i våra gener kanske? Oavsett om man jobbar, ligger på röntgen eller är hemma i soffan :) Härlig inställning på sjukan! Kram

      Radera
  4. Risonirisotton ser toppengod ut!

    Även i det här hushållet är fredagkvällen helig. Det är ungefär veckans enda kväll som brukar vara helledig och där man verkligen kan andas ut. Hoppas allt är fint med dig. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var den också!

      Ja det är ungefär samma här, de andra kvällarna brukar vara uppbokade.
      Tack Tina, allt är bra :) Kram på dig!

      Radera
  5. Mycket bra fredagsrutin, tycker jag! Speciellt det där med att svida om :-)

    En rätt helt i min smak, risoni har blivit något av en favorit och att göra den som risotto är riktigt bra. Den blir liksom lättare och mindre kladdig än en vanlig...

    Hoppas du fick en härlig helg - och har fortfarande - med teaaater och allt :-)

    Stor kram!

    PS
    Att våga gilla november kan du få inspiration till här i en blogg som jag hittade ganska nyligen. Hon skriver väldigt bra och innerligt. Där hämtar jag lite vardagspoesi och blir glad:

    http://queenofkammebornia.se/2012/november/november-gor-inte-mycket-2.html

    http://queenofkammebornia.se/2012/november/det-ar-inte-november-det-ar-fel-pa.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller hur, man kan inte fira fredag i tajta jeans. Gillar både risoniotto och risotto, kul att kunna variera sig.

      Jag ska in och läsa, kan jag behöva. Tack för tipsen. Kram!

      Radera
  6. Visst är det comfort-food och den är bara så härlig tycker jag. Tycker det låter som en finfin rutin du har... mysbrallorna åker på här med ska du veta... och om det ringer på dörren får de göra det på eget bevåg för öppnar gör jag i myskläder ;)

    Kram!

    SvaraRadera
  7. Gott, jag gjorde nåt liknande i fredags fast med skogschampinjoner och parmesan :-) Trevlig vecka på dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oh låter inte dumt! Hoppas du har en bra vecka du med!

      Radera
  8. Jag har en speciallänk till dig och din blogg i ett inlägg just nu!

    http://lottakruse.blogspot.se/2012/11/man-blir-val-aldrig-for-gammal-for.html

    SvaraRadera
  9. Låter ju helt underbart! Ensammys är underskattat. Man får äta hur mycket man vill, vad man vill, fjärrisen för sig själv och godiset för sig själv. Och sen bara somna hur och när man vill!!:) Hurra!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ensammys FTW! Fast skulle inte tacka nej till lite tvåsamhetsmys heller. Mvh desperat.

      Radera
  10. Jag älskar de där halvflaskorna. Allt blir extra lyxigt med pjyamas och den i soffan, gärna med det extra fina glaset man annars knappt vågar använda när man har sin "egen-fredag" och somna i soffan till någon dåligt halvromantisk tråkfilm.

    SvaraRadera
  11. Helt magnifikt! Härligt att läsa att det finns fler liksom jag själv gillar att spexa till det lite i köket bara för att avnjuta det i sällskap med sig själv i väldigt bekväma kläder!

    SvaraRadera
  12. Så härligt! Älskar kvällar när man har tid att laga något riktigt gott till sig själv och bara njuta. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det blir så mycket trevligare så, om man tar sig tiden.

      Radera

Related Posts with Thumbnails